HTML

az első félév Besançonban

A Besançonban töltött viszontagságos mindennapok krónikája

Friss topikok

  • Dódi: Szia Gyuri! Nézegettem a mosatni fotókat és feltűnően magas a Doubs. Ez most normális, vagy indőnk... (2007.11.04. 21:59) Félidőn túl
  • Miklós Kata: Szia Gyuri! Örülünk, h jelentkeztél!én már el is olvastam az összes bejegyzésedet:) mi jól vagyunk... (2007.10.15. 19:35) Már egy hónapja itt vagyok
  • Ildii: Dear Gyuri, this comment on your second week is absolutely entertainig, I liked it a lot :D And be... (2007.10.03. 21:07) Második
  • Madness: Muris, hogy kinek mi a fontos... Zs: EGÉR!!! :3 D: KAJAAA! :3 :D (2007.10.02. 17:59) Pár kép:
  • Dódi: Nézd meg a húsárakat a kedvemért :) Aztán a végén még veszel is és ehetsz finomat majd :) (2007.09.25. 18:25) Az első hét

Linkblog

Már egy hónapja itt vagyok

2007.10.14. 18:00 :: djuree


Mint azt múltkor írtam, ezen a héten volt egy vendégünk, Martina, Csehországból. Kedden volt vele egy munkamegbeszélés, amin ott voltam én is. Az egész angolul zajlott, és majdnem két óra hosszan tartott – elég fárasztó volt. Mindenesetre érdekes is.

Másnap megkért, hogy tartsak neki egy kis beszámolót az általunk használt módszerek elméleti alapjairól. Ez már nehezebb feladat volt, de valahogy elboldogultam vele. Azt hiszem, egész sokmindent megértett.

Csütörtökön szerveztek egy kis autós kirándulást a vendég tiszteletére, ahova elvittek engem is. Úgyse vittek még sehova, itt volt az ideje:).

Első állomás Salin les Bains volt, ami többek között arról nevezetes, hogy itt született Sylvain. Amúgy egy nagyon aranyos kicsi falu, sok hegy által körbezárva egy kis völgyben. Van ott egy ma már csak múzeumként funkcionáló sóbánya. Ha jól értettem van a föld alatt valami sós vízforrás, vagy patak (sokkal sósabb, mint a tenger). Ennek a vizéből a középkortól egészen 1974-ig folyt a só kinyerése. Ezen túlmenően van a faluban egy nagyon szép régi templom, amit valamikor a román és a gótikus kor határán építettek.

Ezt követte Arbois, egy nagyon szép kisváros, hangulatos, régi, szűk, kis utcákkal. Ez a falu már a Jura hegység borvidékén található, itt dolgozott éveken keresztül Louis Pasteur (aki amúgy Franche-Comté régió 2. legnagyobb városában Dôle-ban született). Pont dél volt, mire ideérkeztünk, úgyhogy megebédeltünk. Nem olcsóért, dehát sebaj, nem minden nap megyek Arboisba... Előételnek egy nagyon érdekes ízű, finom mártással leöntött viszonylag vastag sonkaszelet volt. Főfogás: coq au vin, vagyis kakas vörösboros szószban valami különleges gombával. A körítés rizs volt. Mindehhez a Sylvain által választott (fehér)bor, ami erősen emlékeztetett a tokajira, csak nem volt annyira édes. Ahogy a Sylvain magyarázta, hasonló eljárással készült, mint a tokaji, egyébként chardonné és savagnin szőlők keverékéből. Vettünk belőle egy üveggel (23 euro volt – de nem is a legdrágább), amit hárman ittunk meg. Mint kiderült, létezik olyan is, hogy sárga bor, ami egy nagyon speciális helyi sajátosság. Savagnin szőlőből (ilyen szőlőt nem is nagyon termszetenek másutt Franciaországban) készül, speciális fahordóban speciális baktáriumokkal hat éven keresztül zavartalanul érlelve. Az ára is meglehetősen speciális többnyire. A desszert valami borban főtt vajas krém volt, amit aztán megsütöttek és karamellizálták a tetejét. De olyan rossz volt, hogy nem bírtam megenni. 

A következő állomás Granges sur Baume volt – érdekes a falu nevének etimológiai eredete, de ezzel most inkább nem untatlak Benneteket. A lényeg, hogy egy fennsíkon terül el, közvetlenül mellette van egy festői szépségű völgy, három nagyobb hegy által körülzárva egy kis patakkal. A völgyben pedig van egy pici falu (Baume les Messieurs) és egy kolostor, amit valamikor a VII. században(!) alapítottak. Ebből a kolostorból ment el 910-ben hat szerzetes, akik megalapították Cluny kolostorát. A kolostor ma látható épületét egyébként a XII. és XIV. század között építették. Nagyon jó állapotban van, olyannyira, hogy – számomra roppant meglepő módon – bizonyos részei ma lakóházként funkcionálnak.

Utolsó állomás Château de Chalon volt, ahol egykor egy apácazárda volt. Ennek bizonyos megmaradt részeiben ma laknak, a másik része iskola. A kilátás lélegzetelállító a végeláthatatlan szőlőültetvényekkel barázdált völgyekre. A városka hangulata utánozhatalan a kis girbe-gurba kacskaringos utcácskákkal, évszázados házakkal. És minden nagyon jó állapotban van! Itt bementünk egy borospincébe bort kostolni. Megkóstoltunk 4 féle bort is, ebből 2 olyan típusú volt, mint amit ebédhez ittunk, volt továbbá egy sárga bor is (1999-es évjárat). A negyedik nem is igazi bor volt, hanem valami nagyon édes alkoholos cucc (csak egy része bor), inkább amolyan likőrszerűség. A borok kiválóak voltak, a Sylvain vett is 3 üveggel. Ezután irány haza kellemes alkoholos bódultságban.

Készítettem pár képet, de sajnos lemerültek az akkumulátorok a fényképezőgépben, volt ugyan még nálam két, már egyszer lemerített elem, ezeket próbálgattam cserélgetni. Így néha sikerült elérni, hogy 3-4 másodpercre be lehessen kapcsolni a gépet és néha egy-egy képet csináljak vele. Ennek megfelelően nem is lettek jók a képek, de majd megpróbálom megszerezni azokat, amiket a Paul csinált.

 
http://picasaweb.com/djuree007

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://djuree.blog.hu/api/trackback/id/tr56196082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklós Kata 2007.10.15. 19:35:37

Szia Gyuri!
Örülünk, h jelentkeztél!én már el is olvastam az összes bejegyzésedet:) mi jól vagyunk, Norbi ott dolgozik,ahol korábban, én meg a TDK témát folytatom, csak új készülékkel, amit folyton javítgatnunk kell ... :)Majd próbálok hosszabban is írni, addig is sok szép élményt kívánunk!a nyelvekbe meg biztosan hamar belejössz!
Kata és Norbi
süti beállítások módosítása